VOG Muffiny mocno bakaliowe

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
BackMit mak mielony 1/2 szklanki
BM orzechy laskowe tarte 1/2 szklanki
jogurt 250 ml
syrop amaretto 2 łyżki
jajko 1
olej Rapso 1/3 szklanki
mąka 15 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1 łyżeczka
Kresto wiórki kokosowe 2 łyżki
Śmietana 30 250 ml
cukier puder 3 łyżki
fix do bitej śmietany 1
Kresto śliwki suszone 100 g
serek typu philadelphia 100 g

1. Jogurt, jajko, olej i  syrop amaretto mieszamy w jednej miseczce.

2. W drugiej miseczce mieszamy sodę,proszek do pieczenia, mąkę, cukier, mak i orzechy mielone.

3. masę mokrą łączymy z suchą przez chwilę mieszając (do połączenia składników)

4. pieczemy w piekarniku nagranym uprzednio do 180 stopni przez 20 minut

5, Schłodzoną bitą śmietanę ubijamy. Potem dodajemy fix, wiórki kokosowe i 2 łyżki cukru pudru i jeszcze przez chwilę ubijamy dalej.

6. serek philadelphia, śliwki suszone i 1 łyżkę cukru pudru miksujemy blenderem na gładką masę.

7. na ostudzone muffinki wykładamy szprycką warstwę kremu śliwkowego, później warstwę bitej śmietany.

8. dekorujemy chwilę pzed podaniem (w tym przypadku kolorowe lukrowe perełki i kawałek śliwki ze śliwowicy ;) ) Smacznego.

PS. Muffiny przed przyjściem gości przechowujemy w lodówce (bita śmietana "płynie" momentalnie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.