Kaczka z gruszkami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kacze podudzia 6
bulion drobiowy 500 ml
ocet balsamiczny 5 łyżek
miód 4 łyżki
gruszki 2
wytrawne czerwone wino 1 kieliszek
kminek 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
masło 4 łyżki

Umyć podudzia, wysuszyć i natrzeć solą i kminkiem. Podsmażyć na oleju z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 180°C około 40 minut od czasu do czasu polewając sosem. Kiedy skórka się, zrumieni przykryć naczynie folią aluminiową. Dolać bulion i ocet balsamiczny do sosu, zagotować. Polać mięso sosem i piec 10–15 minut w temperaturze 160°C. Obrać gruszki, zostawiając ogonki. Przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Rozpuścić masło na patelni, dodać miód, włożyć połówki gruszek i dusić 7 minut, delikatnie mieszając. Wyjąć mięso z piekarnika, pokroić w plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu spod kaczki dolać wino i odparować, żeby zgęstniał.

Podawać kaczkę z gruszkami polane aromatycznym sosem. Doskonałym dodatkiem są kluski śląskie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.