Kaiserschmarrn, czyli omlet Franciszka Józefa

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka ekologiczne, świeże 4
mąka 2łyżeczki
mleko 3 łyżki
sól szczypta
ekstrakt waniliowy 1łyżeczka
masło 3 łyżki
rodzynki 2 łyżki
cukier 2
cukier puder 1łyżka
Podobno cesarz Franciszek Józef miał bardzo prosty gust kulinarny, a jego ulubione śniadanie składało się z kawy, poszarpanego, karmelizowanego omletu i kompotu owocowego. Cysorz, to ma klawe życie…(oraz wyżywienie klawe…)

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z mlekiem, mąką, ekstraktem waniliowym, połączyć z pianą z białek. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wylać masę omletową. Usmażony z jednej strony omlet przełożyć na drugą stronę i poszarpać przy pomocy dwóch widelców na małe kawałki, dodać pozostałe masło, rodzynki, cukier i smażyć mieszając, aż masło z cukrem się skarmelizuje i oblepi kawałki omletu i rodzynki. Podawać oprószone cukrem pudrem z miseczką ulubionego kompotu owocowego albo truskawkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.