KALORYCZNY TERROR czyli płynny deser czekoladowy

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czekolada gorzka 50 g
czekolada mleczna 50 g
śmietanka 36 150 ml
mleko 32 1 łyżka
mała pomarańcza obrana i podzielona na cząstki 1 sztuka
rum 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder opcjonalnie 1 łyżka
przyprawa do deserów KAMIS 1 szczypta
śmietanka 36 % 150 ml
mleko 32% 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę na parze (czyli: do dużego rondla wlewamy wodę i gotujemy, do małego rondelka ładujemy czekoladę i umieszczamy go na sitku albo innej konstrukcji nad wrzącą wodą).

Dodajemy mleko i mieszamy, następnie wrzucamy rozdrobniony miąższ pomarańczy (można zostawić trochę do dekoracji). Sypiemy cynamon, mieszamy - cały czas na parze. Dodajemy śmietankę i - ojej, co za niespodzianka! - znów mieszamy. Na końcu dolewamy rumu.

Gdyby czekolada wyszła za gęsta, można to wyregulować dodając odrobinę mleka. Ale to już kwestia gustu.

To idealny poprawiacz nastroju i odganiacz smutku. Fakt, kaloryczny, ale raz na jakiś czas każdy musi zgrzeszyć, czyż nie?  

Smacznego. :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.