Kapusta pak choi z szynką i smalcem

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta pak choi 4
Szynka dojrzewająca 8 plastrów
Smalec ze śliwką wędzoną 8 łyżeczek
Sól, cukier po łyżeczce
Chińska kapusta pak choi, czytaj „pak czoj” należy do najzdrowszych kapust. Jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy z grupy B i C, A do tego jest wyjątkowo smaczna. Zawinięta w szynkę dojrzewającą i okraszona smalcem z wędzoną śliwką lub skwarkami będzie genialną zimową przekąską.

Zagotować 1,5 litra wody z solą i cukrem. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, odciąć piętki i umyć liście. Włożyć liście na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, ostudzić. Zawinąć liście w pakieciki owinąć ciasno szynką. Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć pakieciki ze wszystkich stron, przełożyć na talerz, polać smalcem na którym się smażyły. Podawać na gorąco.

 

*Kup smalec w naszym sklepie - Kliknij 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.