Kapusta z boczkiem i ziemniakami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kapusta włoska 700g
ziemniaki 500g
boczek wędzony dobrej jakości 250g
sól i pieprz
czosnek 6 ząbków
cukier
pomidory 200g
Podkręcona wersja kapusty z ziemniakami i kiełbasą, przysmaku austriackich górali.

Kapustę oczyść ze zwiędłych liści, pokrój na ćwiartki, wytnij głąb, pokrój w paski a następnie w kostkę. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki. Czosnek obierz i posiekaj. W rondlu wytop tłuszcz z boczku. Dodaj czosnek, ziemniaki i kapustę, smaż mieszając około 5 minut. Dodaj pokrojone, obrane pomidory. Wlej litr gorącej wody, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru i gotuj do miękkości na małym ogniu. Podawaj z grzankami czosnkowymi.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.