Groch namoczyć na noc. Ugotować groch w lekko osolonej wodzie do miękkości. Kapustę zalać wodą, tak aby była lekko przykryta. Gotować z dodatkiem listków laurowych aż będzie miękka a woda prawie się wygotuje. Cebule obrać, pokroić w plasterki. Zeszklić cebule na maśle, dodać mąkę i podsmażyć na złoto. Dodać zasmażkę z cebulą do kapusty, dodać groch. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco. To wegetariańskie danie można dla odmiany podać z plasterkami uprażonego na krucho bekonu. Najlepsze jest następnego dnia, gdy się przegryzie.
- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kiszona kapusta | 1 kg |
Groch łuskany (połówki) | 2 szklanki |
cebule | 2 |
masło | 4 łyżki |
mąka | 4 łyżki |
listek laurowy | 2 |
Prażony bekon do podania (niekoniecznie) | |
Sól i pieprz czarny świeżo mielony do smaku | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...