Kisiel porzeczkowy

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
porzeczki 500 gram
woda 1 litr
cukier 6 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
Prosty i coraz częściej zapominany deser, czyli kisiel.

Z litra wody odlać szklankę. Resztę zagotować i wsypać 400 gram porzeczek i cukier. Kiedy porzeczki będą już miękkie zblendować je. W pozostawionej w szklance wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszając sok porzeczkowy dodawać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać pozostałe porzeczki. Kisiel pozostawiamy do ostudzenia. Jeśli skropimy wierzch kilkoma kroplami zimnej wody to na wierzchu nie zrobi się kożuch. Kisiel podawać z kwaśną śmietaną. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.