Kisiel żurawinowy

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zurawina 300 g
miód 1/4 szklanki
mielone goździki 1/4 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
Kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji
śmietanka 30% 1/2 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Ma piękny kolor, bajeczny smak i jest samych zdrowiem. Grzechem byłoby żądać więcej.

Mąkę wymieszać z 1/4 l zimnej wody. Żurawiny umyć, przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z goździkami i miodem. Skórki przetartych żurawin zalać 3 szklankami wrzącej wody. Gotować 10 minut. Przecedzić. Dolać mąkę wymieszaną z wodą  zagotować. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Dodać przecier (w ten sposób, nie gotując przecieru, zachowujemy wszystkie witaminy). Podawać z owocami w cukrze lub ubitą śmietanką. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.