Kiszone liście winorośli

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
liście winorośli 36 szt
czosnek 1 główka
chrzan ok 20 dkg
koper 4 kwiaty na każdy sł
woda 1 L
sól morska 4 łyżeczki
gorczyca 1 łyżeczka

Każdy liść winorośli musi być nieskazitelny , ja zrywam sama z moich winogron .

Każdy myjemy i osuszamy .

Słoiki wyparzamy .

Do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku , po kawałku chrzanu takim 3cm lub większym i kwiat kopru , wsypujemy gorczycę po szczypcie .

Liście układamy sobie jeden na drugim po 9 szt  na słoik  sredniej wielkości , zwijamy w rulon , jeśli są za duże to tak jak gołąbki , umieszczamy w słoikach .

Wodę mieszamy z solą i zalewamy każdy słoik do pełna .

Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni , jak woda zmętnieje i pojawi się biały osad , wynosimy do zimnej piwnicy .

Liście te można faszerować , na milion sposobów ,można też faszerować i grillować , polecam każdemu , tanie wykonanie ,a w zimie zachwycamy swoich gosci  wykwintnym daniem ;D A jak wiadomo liście nas nic nie kosztują , ja jeszcze robię w zalewie octowej ;D

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.