Kiszone ogórki

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
małe ogórki gruntowe 1 kg
koper gałązka
liście wiśni kilka
liść chrzanu 1
korzeń chrzanu 1
ząbki czosnku 2
sól 2 płaskie łyżki/1l w
Nasze, polskie kiszone ogórki są najlepsze na świecie. Mówcie co chcecie!

Umyć ogórki, ułożyć je w kamiennym garnku lub ciasno w słoikach. Dodać liście – tych wiśniowych naprawdę warto poszukać, sprawią, że ogórki będą jędrne i chrupiące – korzeń chrzanu i czosnek. Zagotować wodę z solą. Ostudzić. Ciepłą zalewą zalać ogórki. Przykryć talerzykiem i obiążyć go kamieniem lub słoikiem z wodą.

Ogórki z słoikach zalać gorącą zalewą, zakręcić i odwrócić.

UWAGA: Do kiszenia ogórków można używać wyłącznie soli niejodowanej („kujawskiej“) i ogórków „kwaszeniaków“ czyli gruntowych o chropowatej skórce. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.