- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałą dynia | ok. 2 kg |
mleko | 1 szklanka |
wywar warzywny | 1 szklanka |
mleczko kokosowe | 1 mała puszka |
sól i pieprz | do smaku |
łuskane pestki dyni | 1/2 szklanki |
Dynię obrać i wydrążyć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie zalać dynię mlekiem i wywarem. Gotować pod przykryciem aż dynia się rozgotuje. Zmiksować blenderem. Dodać mleczko kokosowe, sól, gałkę. Zagotować. Pestki uprażyć na suchej patelni. Podawać zupę posypaną pestkami.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 4. Szybkie ciasto z wiśniami
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Jak gotować ryż na sypko
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Ciasto na pizzę
- 9. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 10. Biały chłodnik z Podlasia
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...