- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
wiśnie | 1 kg |
cukier | 100-150 g |
cytryna | 1 |
woda | 2 l |
Prosty kompot przygotowany z wiśni z pestkami. Taki jest smaczniejszy, ale jeśli ma być podany na eleganckim obiedzie, owoce należy wypestkować.
Cytrynę wyszorować i sparzyć, pokroić na plasterki. Wiśnie opłukać, wyspać do garnka, zalać wodą, wsypać cukier, dodać cytrynę, zagotować. Gotować 10 minut. Ewentualnie dosłodzić. Podawać schłodzony.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Kartacze
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Świąteczny bigos staropolski
- 7. Ciasto na pizzę
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Jedyny w Polsce venenciador
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...