Kompot żurawinowy

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
świeże żurawiny 4 szklanki
woda 2000 ml
pomarańcza 1
cytryna 1/2
cynamon szczypta
goździki 6
duża pomarańcza 1
cukier 5 łyżek
wanilia 1 laska

Opłukać żurawiny i wsypać do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż zmiękną i zaczną pękać. Obrać ze skórki pomarańczę i cytrynę, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z żurawinami. Dodać goździki i gotować jeszcze 15 minut. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, szczyptę cynamonu i cukier. Wymieszać i całość przelać przez sitko. W razie potrzeby można dolać wody lub dosłodzić.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.