Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciemne czereśnie bez pestek 1 kg
cukier trzcinowy żelujący 1 kg
czerwony pieprz 1łyżka
skórka i sok z 2 cytryn
Inne nacje cenią czereśnie, a my – nie wiedzieć czemu – zapominamy o nich. Oto przepis na niebanalną konfiturę

Połowę czereśni zmiażdżyć i dodać do nich skórkę, sok z cytryn i cały cukier. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu zagotować, dodać pieprz i utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut. Przelać do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi zakrętkami. Obrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.