Konfitura morelowa tradycyjna

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
morele 1,2 kg
cukier 800 g
woda 1,5 szklanki
Przygotowanie tradycyjnej konfitury nie wymaga szczególnych umiejętności, tylko cierpliwości. Ale opłaca się czekać, żeby cieszyć się widokiem i smakiem całych owoców nasączonych smakowitym karmelowym syropem!

Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Z wody i cukru ugotować syrop. Morele włożyć do rondla z syropem, zagotować. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Po kilku godzinach zagotować ponownie, gotować 5 minut i odstawić do wystygnięcia na noc. Następnego dnia po raz ostatni zagotować morele i gotować je przez kolejne 5 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Nie mieszać łyżką, żeby nie uszkodzić owoców. Gorące konfitury nakładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Do wystygnięcia ustawić konfitury do góry dnem.

Potrawę przygotowuje się 2 dni, ale czas gotowania wynosi tylko 15 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.