Konkurs Wielkanoc Barszcz po ukraińsku na wędzonym kurczaku

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 1 kg
Wędzone udka kurczaka 2 szt
jajka ugotowane na twardo 2 szt
ziemniaki 5 szt
groszek konserwowy puszki
zielona fasolka szparagowa słoika
marchewka 2 szt
szynka 100 g
Korzenie pietruszki 2 szt
Tłusta kiełbasa 200 g
olej słonecznikowy 5 łyżek
Ziele angielkie 5 szt
liść laurowy 5 szt
majeranek szczypta
sól i pieprz do smaku
Śmietana 12 200 g

Umyte, obrane i przekrojone na pół buraki gotujemy razem z przyprawami (solą, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem) na barszcz. Boczek, obranego i pokrojonego w kostkę kurczaka oraz kiełbasę podsmażamy ok. 7 minut na oleju. Po ok. 40 min do gotującego się barszczu dodajemy starte na tarce – na dużych oczkach marchewki i pietruszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Razem z tymi jarzynami dodajemy do barszczu udka z kurczaka oraz pokrojone w kostkę szynkę i kiełbasę. Następnie, po ok. 20 min dodajemy groszek i fasolkę. Całość gotujemy jeszcze 20 min Po nałożeniu na talerze dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka na twardo i posypujemy natką pietruszki. Można również dodać śmietanę do smaku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.