„Konkurs Wielkanoc” Boczek pieczony

  • Czas 1 dzień
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
boczek surowy 15 kg
majeranek 2 łyżeczki
słodka papryka 1 łyżeczka
chili 2 szczypty
pieprz mielony 1/4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
tymianek 1/4 łyżeczki
przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 szt
1. Boczek umyć, osuszyć.
2. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso ze wszystkich stron.
3. Zrolować na kształt rolady, zawinąć ciasno w folię i włożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
4. Następnego dnia mięso związać nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia wkładając liście i ziele.
5. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia rozciąć rękaw w celu zrumienienia boczku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.