KONKURS WIELKANOC. MAZUREK KAJMAKOWY Z ORZECHAMI

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 2 szkl
MASŁO Z LODÓWKI 200g
cukier puder 3 łyżki
WODA LODOWATA 10 łyżek
żółtka 3
cukier waniliowy 1 op
sól szczypta
MASA KAJMAKOWA ORZECHY NERKOWCA 05 szkl
migdały 05 szkl
orzechy włoskie 05 szkl
śmietana 36 300 ml
cukier trzcinowy 12 łyżek

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać, dodać zimne masło, żółtka jaj i zimną wodę i natychmiast posiekać wszystko nożem.Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie przyrządzamy masę kajmakową. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i powoli podgrzewamy aż cukier się rozpuści i zrobi się karmel ( nie mieszamy łyżką tylko delikatnie poruszamy grnkiem). Dodajemy szczyptę soli i zdejmujemy garnek z ognia. Powoli wlewamy  zimną śmietankę cały czas mieszając miotełką. Odstawiamy do przestygnięcia.

Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie razem z nerkowcem prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Studzimy, kroimy wszystkie orzechy na  mniejsze kawałki.

Wyjmujemy z lodowki ciasto, rozwałkowujemy na rozmiar blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem  i pieczemy w temp. 180 przez ok. 30 min.

Po przestudzeniu na siasto wylewamy masę kajmakową i posypujemy obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki.  Mazurek najlepiej zrobić dwa dni przed degustacją, jest wtedy najsmaczniejszy.

Przepis na tego mazurka podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych. Byl to pierwszy mazurek jakiego zrobiłam i muszę przyznać, że wszystkim bardzo posmakował, tak bardzo, że w drugi dzień świąt zostały po nim już tylko okruchy...

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.