KONKURS WIELKANOC. PASZTET ŚWIĄTECZNY

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
łopatka wieprzowa 1kg
boczek 30 dag
WĄTRÓBKI INDYCZE 20 dag
marchewka 2
pietruszka 1
seler 05
por BIAŁA CZĘŚĆ
liść laurowy 2
ziele angielskie 2
pieprz ziarnisty 05 łyżeczki
jaja 4
cebula 4
czerstwa bułka 2
gałka muszkatołowa 05 łyżeczki
MLEKO DO NAMOCZENIA KAJZEREK 1 szkl

ŁOPATKĘ ZALEWAMY ZIMNĄ WODĄ I POWOLI ZAGOTOWUJEMY. PO 10 MIN. DODAJEMY WŁOSZCZYZNĘ, LIŚĆ LAUROWY, ZIELE I PIEPRZ ZIARNISTY. GOTUJEMY 30 MIN., PO CZYM DODAJEMY BOCZEK I GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU KOLEJNE 30 MINUT.

WYJMUJEMY MIĘSKO I WARZYWA, STUDZIMY. W TYM CZASIE NA MAŚLE PRZESMAŻAMY  KRÓTKO WĄTRÓBKI, A NASTĘPNIE NA TEJ SAMEJ PATELNI CEBULE POKROJONE W DROBNĄ KOSTKĘ - DO MOMENTU AŻ SIĘ ZESZKLI. BUŁKI MOCZYMY W MLEKU.

PRZEZ MASZYNKĘ PRZEPUSZCZAMY MIĘSO, CEBULĘ, WARZYWA I ODCIŚNIETĘTE KAJZERKI.MASĘ DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. DODAJEMY ŻÓŁTKA JAJ I PORZĄDNIE WYRABIAMY. BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNĄ PIANĘ I DELIKATNIE ŁĄCZYMY Z MIĘSNĄ MASĄ. PRZEKŁADAMY DO DWÓCH KEKSÓWEK WYŁOŻONYCH PERGAMINEM I PIECZEMY W TEMP. 160 PRZEZ OK. 1,5 GODZINY.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.