„Konkurs Wielkanoc” Sernik z chałwą

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
herbatniki zwykłe 300 g
masło 50 g
cukier puder 50 g
twaróg 400 g
jajka 3 szt
orzechy włoskie 50 g
budyń waniliowy 40 g
śmietana 250 g
chałwa waniliowa 300 g
1. Herbatniki i orzechy zemleć. Dodać stopione masło, jedno jajko i wymieszać
2. Tortownicę (u mnie 22 cm) natłuścić i wylepić spód i boki masą z herbatników
3. Ser, 2 jajka, chałwę, cukier puder i śmietanę zmiksować na gładką masę
4. Wylać do formy i piec 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przed rozkrojeniem dobrze schłodzić. Dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.