Kotlety jagnięce

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Jagnięcina w Polsce jest wciąż niedoceniana. Mimo iż hodowla owiec w naszym kraju sięga czasów średniowiecza, ten gatunek mięsa nie zakorzenił się rodzimej tradycji kulinarnej. Na ten stan rzeczy na pewno miał wpływ okres PRLu kiedy dostępna była tylko kiepskiej jakości baranina, która na dobre zniechęciła do siebie rodaków. Czas przerwać tę złą passe i zabrać się za przyrządzanie combra jagnięcego w zaciszu własnego domu.

Mięso wyjąć z lodówki aby się ociepliło i posolić. Comber pozostawić w całości – przed pieczeniem nie kroić na kotlety. Piekarnik nagrzać do 150°C. Rozgrzać patelnię i dokładnie obsmażyć mięso z każdej strony. Obsmażony comber wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić mięso na kilka minut aby odpoczęło. Doprawić pieprzem. Pokroić na kotlety. Podawać z warzywami sezonowymi i purée. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.