Kotlety mielone Magdy Gessler

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso mielone wieprzowo-wołowe 1 kg
cebule 2
jajka 2
kajzerka 1
masło 50 g
sól i pieprz do smaku
mleko do namoczenia bułki
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Czym byłaby polska kuchnia bez tradycyjnego mielonego?

Mięso mielone wkładamy do szklanego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Kajzerkę moczymy w mleku i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę, zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodajemy do mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.