Krem curry z dyni ze smażoną papryką i grzankami mocno czosnkowymi

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 1,5 kg
ziemniaki 200 g
curry 1,5 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
papryka chilli surowa 1
świeży imbir kawałek 3 cm
mleko kokosowe 400 ml
sól, cukier i pieprz do smaku
oliwa 4 łyżki
papryka 2
czosnek 6 ząbków
cebula 1
masło 100 g
bułka na grzanki 2
pestki słonecznika 100 g
Słodko ostra zupa z dyni ma aksamitną konsystencję i dość łagodny, korzenny smak. Podsmażona papryka i czosnkowe grzanki windują dyniowy krem na zupełnie inny pułap kulinarnych doznań niż orientalna uprzejmość!

Dynię obrać, usunąć pestki, rozłożyć je na blaszce i podsuszyć. Będą jak znalazł do skubania przed telewizorem. Ziemniaki obrać, z ostrej i słodkiej papryki usunąć gniazda nasienne. Dynię, ziemniaki i ostrą paprykę pokroić w grubą kostkę. Słodką paprykę w cienkie paseczki. Czosnek i imbir obrać. Imbir pokroić na plasterki. Do dużego rondla wlać 3 łyżki oliwy, wrzucić 4 obrane ząbki czosnku, imbir, wsypać curry, podsmażać mieszając 2 minuty. Dodać dynię i ziemniaki, smażyć mieszając aż warzywa się lekko zazłocą. Wlać wodę, tak, żeby przykryła warzywa. Dodać ostrą paprykę i łyżeczkę soli. Gotować aż ziemniaki i dynia zmiękną. Ugotowane zmiksować. Doprawić solą, cukrem i cynamonem. Zagotować, wlać mleko kokosowe i dodać łyżkę masła. Zgasić ogień pod zupą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w paseczki słodką paprykę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać do zupy. Bułkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę bułkę. Smażyć mieszając na złoty kolor. Wsypać do miseczki. Na tej samej patelni uprażyć obrane pestki dyni. Podawać krem z grzankami i pestkami. Zupa jest najlepsza, kiedy nie jest bardzo gorąca.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.