Cebulki ze szczypiorkiem oczyścić i drobno pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżkę oliwy. Wsypać cebulkę i szcypior i na dużym ogniu zeszklić, cały czas mieszając. Garść szczypiorku można odłożyć do dekoracji. Dodać bulion i groszek. Wymieszać , gotować na małym ogniu kilka minut, aż groszek będzie miękki. Zupę zmiksować na krem , doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Schłodzone tofu pokroić w kostkę. Usmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Zupę wlać do miseczek, posypać tofy i odłożonym szcypiorkiem.
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
dymka | 4 |
oliwa z oliwek | 4 łyżki |
bulion warzywny | 800 ml |
Groszek zielony świeży lub mrożony | 400 gram |
Tofu schłodzone | 200 gram |
Papryka chilii mielona | do smaku |
sól pieprz | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...