Krem z groszku ze smażonym tofu

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dymka 4
oliwa z oliwek 4 łyżki
bulion warzywny 800 ml
Groszek zielony świeży lub mrożony 400 gram
Tofu schłodzone 200 gram
Papryka chilii mielona do smaku
sól pieprz do smaku

Cebulki ze szczypiorkiem oczyścić i drobno pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżkę oliwy. Wsypać cebulkę i szcypior i na dużym ogniu zeszklić, cały czas mieszając. Garść szczypiorku można odłożyć do dekoracji. Dodać bulion i groszek. Wymieszać , gotować na małym ogniu kilka minut, aż groszek będzie miękki. Zupę zmiksować na krem , doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Schłodzone tofu pokroić w kostkę. Usmażyć na złoty kolor na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Zupę wlać do miseczek, posypać tofy i odłożonym szcypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.