- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
marchewka | 3 |
pietruszka | 2 |
seler | jeden średni |
por | jeden, tylko biała c |
ziemniaki | 3 małe |
gałka muszkatołowa | pół łyżeczki |
liść laurowy | 1 |
śmietanka kremówka | pół szklanki |
żółtka | 2 |
sól, cukier, pieprz do smaku | |
Warzywa obrać, pokroić zalać zimną wodą, tak aby były przykryte. Dodać liść laurowy. Gotować 30 minut. Wyjąc liść laurowy. Zmiksować zupę. Wymieszać śmietankę z żółtkami. Postawić zupę na ogniu, wlać śmietankę z żółtkami i podgrzać. Nie gotować! Doprawić gałką, solą, cukrem i pieprzem. Podawać udekorowaną ziołami. Uwaga: skład zupy można zmieniać, dodać fasolkę szparagową lub groszek.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Sałatka z awokado i surimi
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Ciasto na naleśniki
- 5. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 6. Bukiet karmelizowanej marchwi
- 7. Kuchnia fusion
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Tzatziki
- 10. Ciasto na pizzę
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...