Krem z warzyw

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
marchewka 3
pietruszka 2
seler jeden średni
por jeden, tylko biała c
ziemniaki 3 małe
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
liść laurowy 1
śmietanka kremówka pół szklanki
żółtka 2
sól, cukier, pieprz do smaku
Jarzynowa zupa-krem to danie dietetyczne i bardzo smaczne. Niesłusznie odsyłamy je do pokoju dziecięcego

Warzywa obrać, pokroić zalać zimną wodą, tak aby były przykryte. Dodać liść laurowy. Gotować 30 minut. Wyjąc liść laurowy. Zmiksować zupę. Wymieszać śmietankę z żółtkami. Postawić zupę na ogniu, wlać śmietankę z żółtkami i podgrzać. Nie gotować! Doprawić gałką, solą, cukrem i pieprzem. Podawać udekorowaną ziołami. Uwaga: skład zupy można zmieniać, dodać fasolkę szparagową lub groszek.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.