Krem z zielonego groszku z boczkiem i miętą

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony 500g
ziemniaki 200g
czosnek 4 ząbki
bulion 1litr
śmietanka kremówka 200ml
mięta pieprzowa 2 garście świeżych l
sól, pieprz, cukier
boczek wędzony 250g
zioła: tymianek i mięta do dekoraci
Zielona zupa, której wiosennym kolorem można cieszyć się przez cały rok. Jest równie smaczna gotowana ze świeżego groszku jak i z mrożonego. Bardzo sycąca!

Ziemniaki obrać i pokroić. Groszek umyć. Miętę posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Boczek pokroić w słupki, przesmażyć w rondlu wytapiając tłuszcz. Wyjąć boczek z tłuszczu, odłożyć.  Na wytopionym tłuszczu przesmażyć ziemniaki i czosnek. Wlać bulion, wsypać groszek, ugotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem ze świeżą miętą, wlać śmietankę, wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz małą łyżeczką cukru. Podawać z przesmażonym boczkiem i posiekanymi ziołami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.