Kremowa zupa z dyni

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 1 kg
tymianek 2 gałązki
sól pieprz do smaku
oliwa z oliwek 4 łyżki
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
Mleko tłuste 1 szklanka
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynie kroimy na małe kawałki, razem ze skórą. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solimy, pieprzypy i polewamy oliwką. Pieczemy 30 min. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz cukinię i podsmażamy w dużym garnku na odrobinie oliwy. wrzucamy upieczoną dynię, zalewamy litrem wrzące wody i gotujemy 8 mi. Wlewamy mlko i miksujemyna gładki krem. Doprawiamy gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku. Wlewamy do miseczek i dekoryjemy posiekanym tymiankime. Można też użyć mleko kokosowe :) Smacznego!!!!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.