Kurakowa Płast – słowacki kotlet jajeczny

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 5 sztuk
bułka 1
cebula 2 sztuki
smalec 4 łyżki
bułka tarta 4 łyżki
natka pietruszki
mleko 1 szklanka
sól, pieprz

Bułkę namoczyć w mleku. 4 jaka ugotować na twardo i drobno posiekać. Cebule podsmażyć na 1 łyżce smalcu.

Bułkę odsączyć, rozdrobnić dłonią. Do dużej miski włożyć cebulę, bułkę, surowe jajko i ugotowane jajka. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.  Z powstałej masy uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na smalcu. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.