- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
świeże listki (botwina, szpinak, roszponka) | 100g |
szczypior | garść |
ogórki | 1 |
pestki słonecznika | 3 łyżki |
pasta curry tandoori | 1 łyżka |
oliwa | 3 łyżki |
sok z cytryny | 2łyżeczki |
sól i pieprz | |
Pierś kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć pastą curry tandoori. Odstawić na pół godziny. Ogórek obrać, listki opłukać i osuszyć. Ogórek pokroić na plasterki. Kurczaka skropić oliwą i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (ok 20 minut) najlepiej w worku do pieczenia. Ostudzić, pokroić na plastry. Podprażyć pestki na suchej patelni. Sos spod kurczaka połączyć z resztą oliwy i sokiem z cytryny. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry kurczaka i ogórka na liściach, Posypać pokrojonym szczypiorem, natką i pestkami słonecznika. Polać sosem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...