Pałki umyć, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i papryką. Dynię obrać, pokroić w kostkę, oprószyć gałką. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wyłożyć na blachę nóżki i dynię. Za pomocą pędzelka posmarować dokładnie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 10 minutach wyjąć blachę, odwrócić pałki i kostki dyni, dołożyć posmarowane oliwą pieczarki. Piec jeszcze 20-25 minut. Podawać z listami natki.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pałki kurczaka | 4 |
dynia | 200 g |
pieczarki | 200 g |
oliwa | 5 łyżek |
gałka muszkatołowa | szczypta |
słodka papryka w proszku | 1/2 łyżeczki |
natka pietruszki | do dekoracji |
sól i pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Biały chłodnik z Podlasia
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...