Kurczak pieczony z dynią

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pałki kurczaka 4
dynia 200 g
pieczarki 200 g
oliwa 5 łyżek
gałka muszkatołowa szczypta
słodka papryka w proszku 1/2 łyżeczki
natka pietruszki do dekoracji
sól i pieprz

Pałki umyć, osuszyć, posolić, oprószyć pieprzem i papryką. Dynię obrać, pokroić w kostkę, oprószyć gałką. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wyłożyć na blachę nóżki i dynię. Za pomocą pędzelka posmarować dokładnie oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Po 10 minutach wyjąć blachę, odwrócić pałki i kostki dyni, dołożyć posmarowane oliwą pieczarki. Piec jeszcze 20-25 minut. Podawać z listami natki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.