Kurczak w sosie pieczarkowym

  • Czas 35 min.
  • Czas oczekiwania 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś z kurczaka 1 dużą
pieczarki 500 g
cebule 2 duże
Śmietane 330 g zott
Przyprawe do kurczaka szczypta
piepsz czarny szczypta
maggi 6 łyżek około do s
czosnek 3 zabki
Makę przenną 2 czubate łyżki
Olej do smażenia kilka łyżek
liść laurowy 2 listki
ziele angielskie kilka ziarenek
wode 3 szklanki

1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę .  Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy pokrojonego kurczaka , posypujemy przyprawa z kurczaka i smażymy ,aż mieso bedzie miękkie i lekko przyrumienione . Po usmażeniu kurczaka odkładamy na bok. Zabieramy się za sosik :) .  2. Pieczarki (  czyścimy lub płuczemy wodą ) kroimy je w cieńkie plasterki . Cebule (obrać ) pokroić w kostkę i seszklić na tłuszczu , dodać pieczarki i dusić razem przez kilka minut . Następnie wlać 3 szklanki wody ( zagotować ) , dodać piepsz liscie laurowe, ziele angielskie i maggi . Przykryć pokrywką i dusić wszystko( na małym ogniu )  około 45 minut az pieczarki beda miekkie :) Pod koniec śmietane wymieszać z mąką dodać do sosu i zagotować . Nie zapomnijcie też o czosnku zagniatamy go praską i dodajemy na koniec do gotowego juz sosu . I taki sosik podaje z KURCZAKIEM z makaronem, lub pieczonymi ziemniakami , jak też wykorzystuje go do pulpecików . Smacznego :)

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.