Kurczak z brzoskwinią

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi z kurczaka 2
białe wytrawne wino 200 ml
miód 1 łyżeczka
bulion 40 ml
świeże brzoskwinie 2
laska wanilii 1
oliwa 2 łyżki
oregano pół łyżeczki

Nagrzać piekarnik do 200st. Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie pokroić n ćwiartki, wyjmując pestki. Dołożyć cząstki brzoskwiń do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem 15 minut.

Zagotować wino z bulionem, miodem, brązowym cukrem i miąższem wanilii. Skrócić sos do połowy objętości. Podawać kurczaka obłożonego brzoskwiniami i posypanego oregano. Sos osobno w sosjerce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.