Kurczak z porami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gruby por 1
pieczarki 200 g
Podwójna pierś kurczaka 1
oliwa do smażenia
sól i pieprz

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w poprzeczne dość szerokie plastry. Natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić pokroić w plasterki. Pora (tylko białą część) dokładnie opłukać, pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć plastry kurczaka z jednej strony na złoto. Odwrócić, dodać na patelnię pieczarki, smażyć na silnym ogniu. Gdy pieczarki odparują, dodać pory. Smażyć krótko, aby pory były półtwarde. Doprawić solą i pieprzem. Oddzielnie można podać śmietanę lub gęsty jogurt.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.