KURCZAKOWE MUMIE

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi z kurczaka 2 sztuki
mrożone ciasto francuskie 1 opakowanie
żółty ser 4 plastry
majonez 4 łyżki
brokuł 1 sztuka
sól szczypta
pieprz szczypta
oregano szczypta
papryka ostra szczypta
jajo do posmarowania 1 sztuka
sos czosnkowy odrobina


Ciasto dzielimy na 4 prostokąty. Tniemy boki (te krótsze) na paski (ciasto wygląda, jakby wyrwano je z niszczarki), zostawiając pośrodku fragment ciasta szerokości ok. 5 cm. 

Zawijamy pierś w roladkę. Następnie zaplatamy na niej paski ciasta (naprzemiennie, jak sznurowadła lub gorset 
Roladki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. I mumie gotowe! <span rgb(51,="" 51,="" 51);="" font-family:="" 'lucida="" grande',="" tahoma,="" verdana,="" arial,="" sans-serif;="" font-size:="" 11px;="" line-height:="" 14px;"=""> Podawać koniecznie z sosem czosnkowym. </span></p> <p>  </p> <p> Smacznego!</p><p></p>

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.