Kus kus z warzywami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kus kus 2 szklanki
bakłażan 1
papryka czerwona 2
seler naciowy 4 gałązki
oliwa do smażenia
czosnek 4 ząbki
sok z 1 cytryny
zioła prowansalskie 1 łyżka
bulion warzywny 3 szklanki
sól i pieprz

Bakłażana pokroić w kostkę. Posolić i odstawić na sicie na 15 minut. Opłukać, osuszyć. Seler pociąć na mniejsze kawałki. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić na kawałki. Zalać kus kus wrzącym bulionem. Przykryć. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć czosnek, po chwili dodać seler i paprykę, smażyć chwilę. Dodać bakłażany. Smażyć aż zmiękną. Dodać zioła prowansalskie. Przegarnąć widelcem kus kus dolewając 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Warzywa posolić i oprószyć pieprzem. Podawać warzywa na kus kusie. Uwaga: zamiast smażyć warzywa można je upiec grillu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.