Kutia

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pszenica łuskana 1 szklanka
mak 1 szklanka
rodzynki 3 garście
orzechy włoskie łuskane 1 szklanka
migdały blanszowane 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
figi garść
daktyle garść
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
śmietanka 18 % (opcjonalnie) 1/2 szklanki
To tradycyjne danie wigilijne to kresowa alternatywa dla makowca czy klusek z makiem.

Pszenicę opłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować (patrz: www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/pszenica-do-kutii/). Mak zalać wrzątkiem i ugotować. Odcedzić, przepuścić przez maszynkę 2 razy. Bakalie pokroić ale nie bardzo drobno. Miód rozpuścić jeśli skrystalizował. Wymieszać wszystkie składniki kutii  poza śmietanką. W razie potrzeby dodać więcej miodu. Śmietankę dodać tuż przed podaniem. Niektórzy uważają jednak, że dodawanie śmietanki do kutii to zbrodnia, jeśli nie znamy biesiadników podajmy więc śmietankę oddzielnie.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.