Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Kwaśny chłodnik z młodych listków z kumpiakiem

      Kwaśny chłodnik z młodych listków z kumpiakiem

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas 30 min.
      • Trudność
      • Porcja dla
      liście młodej pokrzywy 150g
      liście botwinki 150g
      liście rzodkiewki 150g
      liście szpinaku 150g
      liście mniszka lekarskiego 150g
      zielona cebulka mały pęczek
      ogórki małosolne 4
      sok z ogórków małosolnych 200ml
      czosnek 2 ząbki
      śmietana 22% 200ml
      bulion warzywny 1,2 l
      kumpiak lub szynka długo dojrzewająca 4 palsterki
      masło 2 łyżki
      sól, świeżo zmielony pieprz
      zdj. shutterstock
      Podobno warszawiacy nie wiedzą jak wyglądają listki pokrzywy czy mniszka lekarskiego, dlatego kupują je na ekologicznych targach. Ci którzy znają te pospolite roślinki, mogą je po prostu zebrać z jakiejś czystej łąki.

      Liście umyć, odciąć korzonki, posiekać. Ogórki zetrzeć. Cebulki pokroić. Masło rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim listki i cebulkę, mieszając 3 minuty. Wlać gorący bulion, zdjąć rondel z ognia. Po 5 minutach dodać starte ogórki i sok z ogórków małosolnych. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zupa ostygnie wlać śmietanę i doprawić solą i pierzem.  Podawać z pokrojonymi plasterkami kumpiaka.

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Jak gotować ryż na sypko
      • 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 4. Biały chłodnik z Podlasia
      • 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 6. Podział tuszy wołowej
      • 7. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 8. Ciasto na pizzę
      • 9. Jak gotować młode ziemniaczki?
      • 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Kwaśny chłodnik z młodych listków z kumpiakiem - Przepisy.Podobno warszawiacy nie wiedzą jak wyglądają listki pokrzywy czy mniszka lekarskiego, dlatego kupują je na ekologicznych targach. Ci którzy znają te pospolite roślinki, mogą je po prostu zebrać z jakiejś czystej łąki. Kwaśny chłodnik z młodych listków z kumpiakiem to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2022 Smaki Życia.