Lekach albo miodownik

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 185-190 g
cukier trzcinowy 75 g
imbir suszony w proszku 1 łyżeczka
cynamon 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
mielone goździki 1/4 łyżeczki
mielone ziele angielskie 1/4 łyżeczki
mielone nasiona kolendry 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
soda oczyszczona 1,5 łyżeczki
olej słonecznikowy 100 ml
miód naturalny płynny 230 g
jajka 3
napar mocnej czarnej kawy 100 ml
orzechy włoskie 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
miód do polania 3 łyżki
orzechy do posypania garść
olej do wysmarowania formy
To tradycyjne ciasto na żydowski Nowy Rok - Rosz ha-Szana, który w 2013 roku przypada 5 września. Potrawy podawane na Rosz ha-Szana powinny być słodkie by nadchodzący rok przyniósł szczęście i słodycz.

Do miski wsypać mąkę, przyprawy, cukier, sól i sodę i dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Zmiksować miód, kawę, jajka i olej. Wysmarować olejem formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wymieszać dokładnie suche i mokre składniki. Wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Ciasto piecze się około godziny i 15 minut. Jest gotowe, kiedy patyczek wbity w najgrubszą część ciasta, po wyjęciu jest suchy. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto posmarować płynnym miodem i posypać posiekanymi orzechami, uprażonymi na suchej patelni. Ciasto jest najlepsze 2 dni po upieczeniu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.