Łosoś w galarecie

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
filet z łososia bez skóry 800 g
marchewka 2
brokuł pół
kapary mały słoiczek
domowy wywar rybny 1,5 litra
żelatyna 6 łyżeczek
kandyzowane żurawiny garść
imbir w proszku 1 łyżeczka
czerwony kawior i cytryny do podania
sól i pieprz do smaku
Wytworne danie na szczególne okazje.

Ugotować łososia w szerokim naczyniu w minimalnej ilości osolonej wody. Obrać marchewkę. Gotować 10 minut w minimalnej ilości osolonej wody. Brokuła ugotować na parze. Zagotować wywar rybny, doprawić imbirem, solą i pieprzem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Podzielić łososia na kawałki. Marchewki pokroić w paseczki, brokuła podzielić na maleńkie różyczki. Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Wlać na dno nieco stygnącego wywaru z żelatyną. Układać warstwami rybę i warzywa dokładając kapary i żurawiny. Zalać wszystko stygnącym wywarem. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem wyjąć z keksówki i usunąć folię.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.