Lussekatter, oczy świętej Łucji, czyli bułeczki szafranowe

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
szafran 1 g
drożdze 50 g
cukier 150 g
masło 125 g
mleko 0,5 l
mąka 750 g
jajka 1
sól
rodzynki
Przepis według Ikei – wiedzą o czym mówią, bo lussekatter to tradycyjne szwedzkie śniadanie w dniu Świętej Łucji, czyli 13 grudnia.

Więcej o tym święcie dowiesz się tutaj - www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-ktore-podbily-swiat/swieto-13-grudnia

Rozpuścić masło w rondelku, dodać szafran i mleko. Podgrzać do temperatury 37 °C (Użyj termometru. Odpowiednia temperatura jest bardzo ważna ale zwróć uwagę, że jest to temperatura ciała, więc metoda „na łokieć” stosowana przy sprawdzaniu wody do kąpieli niemowlaka też się może sprawdzić – pod warunkiem oczywiście, że garnek będzie wystarczająco szeroki. ) Zalać roztopionym masłem rozdrobnione drożdże, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, oprócz jajka i rodzynków. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zagnieć ciasto i podzielić na 25 części. Uformować okrągłe bułeczki. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. Bułeczki rozdzielić na długie kawałki (ok. 15-20 cm) i uformować w kształt litery S lub ósemki. Końcówki powinny się stykać z resztą bułeczki. W bułeczkę wcisnąć kilka rodzynków, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Jajko rozbić z odrobiną soli i posmarować nim bułeczki. Piec w temperaturze 250 °C 5-10 minut, aż bułeczki będą złotobrązowe.

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.