Lwowska sałatka śledziowa

Sałatka ze śledzia rodem ze Lwowa jest w mojej rodzinie jadana od zawsze.

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
buraki 10 małych
ziemniaki sałatkowe 5
seler 1 duży
jabłka (szara reneta lub inne kwaskowate) 6
filety śledziowe marynowane, wymoczone 6
cebula 1-2
ogórki kiszone 7-8
marynowane podgrzybki mały słoiczek
kapary mały słoiczek
marynowane śliwki mały słoiczek
fasola biała ugotowana szklanka
olej słonecznikowy 2 łyżki
Sos:
śmietana świeża tłusta 1 litr
musztarda rosyjska 1 słoiczek
sól i cukier do smaku
Burak ma w sobie wiele czaru i o ile tylko pozostaje warzywem mój salon jest dla niego zawsze otwarty.

Ugotować w łupinach buraki, ziemniaki, seler. Obrać, pokroić w kostkę (ok. 2 cm). Jabłka i ogórki również pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski. Osączyć grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokroić. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki, buraki dodając na końcu. Skropić olejem, przykryć, wstawić na noc do lodówki. Wymieszać śmietanę z musztardą i doprawić tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polać sosem przed podaniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.