Macaroni & cheese, czyli amerykańska zapiekanka serowa

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron pióra lub kolanka 500g
masło 5łyżek
mąka 5łyżek
mleko 500ml
Cheddar 300g
śmietana gęsta 150ml
masło do formy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Klasyk kuchni amerykańskiej, makaronowa zapiekanka z sosem serowym może być wykonana z jednym lub dwoma gatunkami sera. Sam cheddar lub na przykład cheddar i mozzarella.

Ugotować makaron na półtwardo. Zetrzeć ser. Podsmażyć masło z mąką na jasną zasmażkę. Mleko wymieszać ze śmietaną. Wlać do zasmażki, energicznie mieszając. Gotować 5 minut. Dodać ser zostawiając garść do posypania. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Posypać serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.