Makaron z bobem, fenkułem i fetą

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron penne 500g
fenkuły 1
twarda feta 250g
papryczka chili czerwona, świeża 1
oliwa 5łyżek
sól, cukier, pieprz
makaron 500g
Lekki, wegetariański makaron pełen wyrazistych smaków lata - bobu i kopru włoskiego.

Bób ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Przelać zimną wodą, obrać. (W tym momencie najgorsze już mamy za sobą!) Obrać fenkuł, pokroić w piórka. Ugotować makaron. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Zeszklić fenkuł, dodać chili. Wsypać na patelnię obrany bób i makron. Wlać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Posolić. Przykryć i dusić 2-3 minuty. Rozłożyć makaron na talerze, posypać pokruszoną lub pokrojona fetą i świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.