Makaron z prawdziwkami po włosku

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron tagliatelle 500 g
szalotka 4
czosnek 2 ząbki
ostra papryka 1
masło 50 g + 1 łyżka
cytryna 1
prawdziwki 800 g
śmietanka kremówka 200 ml
wino białe wytrawne lub półwytrawne 150 ml
natka pietruszki 1 pęczek
sól, pieprz, cukier do smaku
Znakomity jesienią, ze świeżo zebranych grzybów. Ale z braku świeżych grzybów można użyć mrożonych.

Nastawić wodę na makaron w dużym garnku. Obrać i posiekać szalotkę, czosnek. Wyjąć gniazda nasienne i pokroić ostrą paprykę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Oczyścić grzyby, pokroić je na spore kawałki. W rondlu rozpuścić 50 g masła, dodać, czosnek, szalotkę, ostrą paprykę. Dusić aż szalotka i czosnek się zeszklą. Dodać grzyby, wino, połowę skórki cytrynowej i małą łyżeczkę soli. Kiedy płyn trochę odparuje wlać śmietankę. Odparować, aż sos zgęstnieje. Dodać resztę skórki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru. Posolić wrzącą wodę na makaron i ugotować go al dente. Połączyć odcedzony makaron z sosem i posiekaną natką pietruszki. Dodać łyżkę masła, zamieszać.

Podawać z białym winem. Najlepiej takim, którego użyliśmy do gotowania.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.