Makaronowe muffiny

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti 100 gram
czosnek 1 ząbek
jajka 2
śmietana 200 ml
ser kozi 150 gram
bułka tarta
masło do wysmarowania fore
parmezan do dekoracji
Super prosta i estetyczna przekąska. Wszystkie składniki są łatwo dostępne.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Śmietanę, ser kozi, posiekany czosnek i jajka wrzucić do blendera i zmiksować. Makaron wymieszać z powstałym sosem. Foremki na muffiny wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Makaron nawijać na widelec w „gniazda” i układać w foremkach na muffiny. Piec w piekarniku przez około 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie. Podawać na zimno lub na ciepło przyozdobione świeżymi ziołami i parmezanem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.