- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron spaghetti (lub inny) | 500 g |
pomidory świeże (dobrej jakości) | 2 kg |
oliwa | 4 łyżki |
parmezan | 50 g |
świeża bazylia | garść |
sól i pieprz | |
Pomidory sparzyć, obrać. Przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać pomidory. Gotować na dużym ogniu, ok. 10 - 15 minut, mieszając bardzo delikatnie aby zachować kawałeczki pomidorów. Ugotować makaron. Doprawić sos solą. Odcedzić makaron. Umyć i porwać bazylię. Podawać makaron z sosem, posypany pieprzem, udekorowany bazylią i grubymi wiórkami parmezanu. Uwaga: przygotowując makaron dla dzieci można do sosu dodać trochę śmietanki i cukru aby złagodzić smak.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...